Overheid

Overheid

Welke rol kun je als overheid spelen?

Als overheid vervul je een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire economie. Maar alle begin is moeilijk en onderweg kom je verschillende hobbels tegen. Deze webpagina helpt je op weg. Vind hier kennis en voorbeelden uit de regio Utrecht, waaruit je inspiratie kunt opdoen. Kijk rustig rond en laat het ons weten als je vragen hebt. 

Essentiële functie

Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen zijn essentieel in een transitie naar de circulaire economie. Als overheid werk je samen met andere partijen om slimmer met grondstoffen, producten en diensten om te gaan. Op verschillende manieren kunnen overheden hun functie inzetten voor een circulaire economie. Middels beleid kun je er bijvoorbeeld voor zorgen belemmeringen te overwinnen. Bij inkoop- en aanbestedingstrajecten kun je als opdrachtgever een circulaire uitvraag in de markt zetten. En bij gebiedsontwikkeling kan circulariteit naast bijvoorbeeld duurzaamheid of klimaatadaptatie een belangrijk uitgangspunt zijn.

Netwerkorganisatie Alliantie Cirkelregio Utrecht bouwde deze website. Wij zijn een regionaal samenwerkingsverband rond de circulaire economie en komen graag in contact met overheden. Neem dus gerust contact op.