Coalitie ondernemerschap

Coalitie ondernemerschap

De coalitie ondernemerschap van Cirkelregio Utrecht richt zich op het stimuleren van circulair ondernemerschap in de regio Utrecht. Bovenop de activiteiten die de losse lidorganisaties zelf ontplooien, wordt in coalitieverband gekeken naar manieren om circulaire ondernemerschap in de regio naar een volgend niveau te brengen.  

Circulaire ondernemen in een grotendeels lineaire economie is niet altijd eenvoudig. Als je als ondernemer op de troepen vooruit loopt, kom je vaak hordes tegen. Zo zien we vaak dat circulaire ondernemers te maken krijgen met hordes in wet- en regelgeving en dat niet altijd de juiste financieringsinstrumenten voor handen zijn om door te groeien. In 2020 deden we een onderzoek naar circulair ondernemen in de coronatijd, bekijk hier de resultaten. In de landelijke Rodedradennotitie is meer te lezen voor de meest voorkomende hordes die circulaire ondernemers tegenkomen.

De coalitie circulaire ondernemen van Cirkelregio Utrecht wordt getrokken door de NMU als trekker van het Servicepunt Circulair. Deelnemende organisatie aan de coalitie zijn gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, Cirkelstad, VNO-NCW Midden, het Versnelingshuis Nederland Circulair, ROM Utrecht en provincie Utrecht.

Projecten

Gezamenlijk werkt de coalitie aan projecten die circulaire ondernemers ondersteunen, ervoor zorgen dat er meer circulaire ondernemers naar de regio komen en dat bedrijven die tot nu toe niet met het thema ‘circulaire economie’ bezig waren, dat wel gaan doen. De coalitie heeft gezamenlijk een groot netwerk onder bedrijven en werkt samen met veel andere partners in de regio. Ook werkt de coalitie goed samen met andere initiatieven die werken aan circulair ondernemerschap. Een aantal concrete projecten op een rij:

  • Elk jaar organiseren we als coalitie minstens één netwerkbijeenkomst voor ondernemers uit onze regio.
  • We meten ook gezamenlijk de voortgang van circulair ondernemerschap in de regio. Komen er meer circulaire bedrijven en banen bij?
  • Sinds 2021 zoeken we de samenwerking op met onderwijsinstellingen. Zo kunnen we de ondernemers uit de regio ondersteunen met de juiste kennis waar nodig, kunnen we studenten inzetten om dingen uit te zoeken voor ondernemers en zorgen we dat de circulaire professionals van de toekomst opgeleid worden.

Wil je graag meedenken, heb je een verzoek, of kom je graag in contact? Neem contact op met Tim Bulters van het Servicepunt Circulair.