Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je de vragen die vaak aan het Servicepunt worden gesteld. Staat je vraag er niet bij? Neem dan direct contact met ons op!

  • Met welke vraag kan het Servicepunt mij helpen?

    Niets is te gek. Wij gaan ons best voor je doen, als wij je niet kunnen helpen, gaan we op zoek naar iemand dat dat wel kan. Hieronder zie je wat voorbeelden van vragen die we eerder hebben beantwoord.

  • Ik heb een vraag aan de gemeente, maar ik weet niet wie ik moet hebben.

    De Alliantie Cirkelregio Utrecht werkt veel samen met lokale overheden. Stel je vraag aan het Servicepunt en we proberen met je mee te denken. Afhankelijk van je vraag is dat waarschijnlijk de beleidsmedewerker duurzaamheid of circulaire economie, de accountmanager voor bedrijven of een beleidsmedewerker van economische zaken.

  • Bestaan er subsidies voor circulair ondernemen?

    Er zijn zeker mogelijkheden, maar je moet wel weten waar je moet zoeken. Vanuit de ministeries wordt het meeste geld verdeeld via RVO. Die hebben op deze pagina knoppen voor diverse subsidiemogelijkheden. De subsidies en andere financieringsmogelijkheden die hier staan, zijn doorgaans specifiek gericht op ondernemers. Zie voor meer informatie over reguliere financiering deze handige kenniskaart van het Groene Brein. 

    Daarnaast zijn er bij lokale en regionale overheden van tal van mogelijkheden, als je weet bij wie je moet zijn. En dat weten we bij Cirkelregio Utrecht! Als je je vraag stelt via het Servicepunt kunnen we met je meedenken. 

  • Hoe kan ik circulair ondernemen?

    Dat hangt natuurlijk sterk af van jouw bedrijf, product of dienst. Als je producten maak, kun je nadenken over het verminderen van het grondstoffengebruik. Ook zou je kunnen kijken of je een ander (bijvoorbeeld biobased) alternatief kunt gebruiken in je proces. Je kunt ook met je leveranciers afspreken dat zij het verpakkingsmateriaal dat ze jou leveren weer terug nemen.

    Ook kun je eens goed kijken naar jouw afvalcontract, en kijken of je meer stromen gescheiden aan kunt bieden. Hoe meer je gescheiden aanbiedt en hoe zuiverder de stromen, hoe makkelijker het voor de afvalverwerker is om er weer een waardevol product van te maken.

    Nu kunnen we nog wel 20 andere voorbeelden noemen, maar je zult zien dat jouw voorbeeld er net niet bij staat. Goed nieuws: via ons Servicepunt ondersteunen we iedereen. Wat voor bedrijf je ook bent of wilt opstarten. Neem contact met ons op!  

  • Wat is circulair bouwmateriaal?

    Circulaire bouwmaterialen heb je in drie soorten:

    • Gebruikte materialen: sloophout, tweedehands deuren, bakstenen, stoeptegels, etc. In bijna elke gemeente heb je wel één of meerdere bedrijven die dit soort materialen verkopen. Voor de Utrechtse regio is dat bijvoorbeeld oudebouwmaterialen.nl.
    • Restpartijen van particulieren en bouwbedrijven (nieuw bouwmateriaal dus). Hiervoor is in de regio Amersfoort een initiatief gestart: Klus de Bouwkringloop
    • Biobased of makkelijk recyclebare of volledig afbreekbare bouwmaterialen. Denk hierbij aan stro, hennep, hout, vlas, leemstenen. Kijk eens op eco-bouwmaterialen.nl.
  • Hoe ziet een circulair product er uit?

    Vaak precies zoals je gewend bent of verwacht. Bijvoorbeeld een circulair koffiezetapparaat is ontworpen om weer makkelijk uit elkaar te kunnen halen, hergebruiken en repareren. Daar hoef je niets van te zien. Het kan je misschien opvallen dat er meer schroefjes zijn gebruikt dan anders. De kunststof waarvan het apparaat ‘vroeger’ gemaakt is vervangen voor een duurzaam hernieuwbaar en biobased alternatief. Het kan daardoor wel zijn dat alles wat lichter of juist zwaarder aanvoelt.

    Waarschijnlijk zit er een boekje bij waarin de fabrikant uitlegt welke onderdelen er in zitten en waar de grondstoffen vandaan komen. Ook vind je daar simpele reparatie- of upgradetips en informatie over het retourneren van het ding.

  • Is circulair hetzelfde als duurzaam?

    Nee. Circulair is niet hetzelfde als duurzaam. Circulair is wel per definitie duurzaam – maar andersom is dat niet altijd het geval. Het woord ‘duurzaam’ wordt vaak gebruikt voor initiatieven en producten die inzoomen op één van de aspecten die bij circulariteit komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het betrekken van de buurt, omgeving of mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ook een lage CO2 uitstoot van een proces of product wordt vaak gelabeld als duurzaam. Kijk voor de verschillende aspecten eens naar onderstaand filmpje!

    link naar youtube filmpje over circulaire economie

  • Zijn er circulaire keurmerken?

    Ja, die zijn er zeker. De bekendste is het Cradle to Cradle (C2C) keurmerk. Cradle to Cradle staat voor wieg tot wieg, met andere woorden: van het de winning van je grondstoffen, naar een product en dan met weer een nieuw begin voor de grondstoffen. De vijf aspecten waarop C2C beoordeelt zijn: samenstelling van de materialen, mogelijkheden tot hergebruik van de materialen, gebruik van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer, en sociale rechtvaardigheid.

    Naast dit algemene keurmerk, zijn er nog een heleboel specifieke circulaire keurmerken, voor speciale productgroepen zoals metaal, papier en textiel. Zie de keurmerkenwijzer voor meer informatie.

  • Hebben we in Nederland al wet- en regelgeving rondom circulair ondernemen?
    Voor zover wij weten bestaat er op dit moment geen specifieke regelgeving wat betreft circulair ondernemen. Wel kan het voorkomen dat jouw circulaire initiatief tegen specifieke regels aanloopt die nog niet passen bij de nieuwe economie. Wij agenderen de situaties waarin dit voorkomt bij de relevante landelijke of regionale instanties.

    We hopen jou als voorloper op deze manier zo snel mogelijk weer op weg te kunnen helpen en landelijk te zorgen voor een structurele leermachine vanuit de praktijk.

    Loop jij ergens tegenaan? Of wil je gewoon eens weten hoe het nou zit? Stel je vraag via alliantie@cirkelregio-utrecht.nl