Utrecht hard op weg naar een circulaire topregio

18 januari 2019

De provincie Utrecht en de Alliantie Cirkelregio Utrecht presenteerden 16 januari, tijdens een geslaagde bijeenkomst, hun gezamenlijke circulaire doelstellingen. Aanleiding van de samenkomst in het provinciehuis was de presentatie van het onderzoeksrapport van DRIFT. Er werd door zowel koplopers als bestuurders gesproken, wat zorgde voor een afwisselende middag. 

 

Prof. Derk Loorbach introduceerde zijn definitie en kijk op transities, en via een informatieve animatie presenteerde hij de ‘Nieuwe Utrechtse Stijl’. Het rapport van DRIFT is hier te lezen. Vervolgens interviewde hij koplopers Jacomijn de Vries (o3 effect), Claartje Vorstman (Rijkswaterstaat) en Michiel Dekkers (i-did) over hun initiatieven om de circulaire economie op gang te brengen.

 

Hierna nam Jacqueline Cramer het stokje over om te vertellen over de huidige status van de circulariteit in de provincie Utrecht. Aan de hand van inspirerende voorbeelden liet ze zien dat we hard op weg zijn, en dat er nog een hoop kansen liggen waaraan gewerkt moet worden om een echte circulaire topregio te worden.

 

Tenslotte werden de ambassadeurs aan de zaal voorgesteld. De circulaire wethouders Anne Brommersma (De Bilt) , Hilde de Groot (Houten), Wouter Catsburg (Zeist), Fatma Koser Kaya (Amersfoort) en Marco Verloop (Veenendaal) en Klaas Verschuure (Utrecht) vertelden elk op welk punt van de transitie zij zich de komende tijd gaan concentreren. Met elk hun eigen focus worden alle facetten van de transitie naar een circulaire economie goed afgedicht.

 

Josja Veraart, voorzitter van de Alliantie Cirkelregio Utrecht, sloot de middag af, en onder het genot van een borrel werden vele nieuwe verbanden gelegd en plannen gemaakt voor Utrecht als circulaire topregio.