Regionaal onderzoek circulair inkopen

23 december 2020

Gemeenten, provincie en waterschappen in de provincie Utrecht kopen jaarlijks voor zeker honderden miljoenen euro’s in. Dat varieert van beton en asfalt tot kantoorinrichting, ICT systemen en koffiebekertjes. De circulaire economie zou een enorme boost krijgen als deze overheden circulariteit mee zouden wegen bij hun aanbestedingen.

Veel overheidsbestuurders willen dat ook graag. Door maatschappelijkverantwoord in te kopen brengt je geld immers twee keer waarde op: je koopt het product dat je nodig hebt, en draagt bij aan een ander maatschappelijk doel, zoals minder afval, minder CO2 uitstoot en meer inclusiviteit. Zo snijdt het mes aan twee kanten, en dat hoeft niet per se duurder uit e zijn.

Circulair inkopen gebeurt al wel in de provincie Utrecht, maar het kan meer en beter. Dat blijkt uit het onderzoek dat Arcadis en Cirkelstad hebben uitgevoerd onder alle overheden in de provincie Utrecht.  Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de alliantie cirkelregio en gefinancierd door de provincie Utrecht. Het toont aan dat een wat strakkere organisatie binnen de overheden en meer kennisuitwisseling – zowel onderling als met deskundige maatschappelijke partners – tot een flinke verbetering van de huidige situatie kan leiden.

Bekijk het rapport hieronder of download het hier.

Rapportage onderzoek duurzaam en circulair inkopen Tags: