‘Keibewust033’ tegen voedselverspilling in Amersfoort

Op deze website laten wij graag mooie voorbeelden zien van wat er gebeurt in de Provincie Utrecht op circulair gebied. In dit artikel staat het prachtige initiatief ‘Keibewust033’ centraal. Keibewust033 is een initiatief om voedselverspilling te voorkomen, uitgevoerd door Matchpoint Zinvol zaken doen, een projectorganisatie in Amersfoort. Matchpoint heeft een groot netwerk van bedrijven en organisaties achter zich die samen proberen om matches te maken tussen maatschappelijke vragen en bedrijven.

Koken tegen verspilling

Binnen het project Keibewust033 ontstonden een aantal activiteiten, allemaal gericht op het voorkomen van voedselverspilling. Zo werd een groep horecaondernemers uit Amersfoort meegenomen naar BidFood in Amsterdam, waar zij werden geïnspireerd door ondernemers die werken om voedsel te redden, zoals Kromkommer. Een andere mooie activiteit binnen het project Keibewust033 was de Masterchef kookwedstrijd op het festival Dorpsfeest Hoogland. Tijdens deze kookwedstrijd werd alleen gewerkt met restproducten van Amersfoortse horecaondernemers, en wat kruiden om het geheel om smaak te brengen. Bijzonder hoogstaande gerechten waren het resultaat, wat goed laat zien dat wat wij weg gooien, nog enorm veel waarde kan bevatten. Een vergelijkbare kookwedstrijd werd georganiseerd met leerlingen van de koksopleiding van MBO  Amersfoort, wederom met mooie en creatieve resultaten. Tot slot werd in samenwerking met een aantal horecaondernemers uit Amersfoort een concept ontwikkeld genaamd ‘Gastvrij tafelen’. Mensen in de schuldhulpsanering, die doorgaans niet de mogelijkheid hebben om uit eten te gaan, krijgen een tegoedbon voor een gratis diner in een van de deelnemende restaurants. De gasten krijgen een verassingsdiner voorgeschoteld, dat volledig gemaakt wordt van restproducten of voedsel dat dreigt niet meer verkocht te worden. Op deze manier wordt de verspilling van dit voedsel voorkomen en kunnen er nog mensen van genieten.

Toekomstfonds

Matchpoint kon dit project uitvoeren met steun van het Toekomstfonds van gemeente Amersfoort. Dit is een fonds dat jaarlijks wordt toegekend aan organisaties uit Amersfoort voor de kosten van de uitvoering van duurzame en vernieuwende ondernemingen. Het gaat om een bedrag van maximaal €50.000,- en wordt alleen uitgekeerd onder de voorwaarde van minimaal 50% cofinanciering.

Ook geïnteresseerd in het Toekomstfonds? Klik dan hier voor meer informatie.