Groen licht voor creatief en circulair Werkspoorkwartier

11 oktober 2017

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, heeft het Utrechtse college van b&w groen licht gegeven voor een creatief en circulair Werkspoorkwartier. Het huidige bedrijventerrein transformeert de komende vier jaar tot een toonaangevend vestigingsgebied voor maakbedrijven en creatieve startups. Met ruim 10.000 m2 nieuwe bedrijvigheid en meer dan 200 nieuwe banen bevordert dit initiatief de regionale concurrentiekracht. Hiermee wordt het Werkspoorkwartier de circulaire broedplaats van Utrecht.

Werkspoorkwartier circulairEen halve eeuw nadat de laatste locomotief uit de fabrieken rolde, wordt het Werkspoorkwartier een vestigingsgebied voor nieuwe, duurzame bedrijvigheid. De Werkspoorkathedraal biedt aansprekende activiteiten voor bewoners en bezoekers uit de stad en regio. De verlaten industriehaven verandert in een bruisende ontmoetingsplek met duurzame horeca. De Voorbewerkingsloods van Werkspoor wordt circulair gerenoveerd. En op een verwaarloosde groenstrook langs het spoor verrijst Het Hof van Cartesius uit gebruikte bouwmaterialen. De eerste workshops om sloopafval een nieuw leven te geven staan daar al gepland. Zo ontstaat er in Werkspoorkwartier een “circulaire hub”, waar bijvoorbeeld weggegooid hout verwerkt kan worden tot grondstof voor lokale interieurontwerpers. Hiermee wordt hergebruik de nieuwe standaard voor bedrijven en omwonenden.

Creatieve, circulaire hub in opbouw

De transformatie van Werkspoorkwartier is in volle gang. In juni is de circulaire bouw van Het Hof van Cartesius gestart. Leden van deze coöperatie bouwen zelf hun werkplek uit gebruikte materialen. Daarnaast zijn er al meer dan 40 studenten actief in het gebied, van Hogeschool Utrecht, HKU en Universiteit Utrecht. Zij voeren er onderzoek en projecten uit, zoals ontwerpvraagstukken over circulair ontwerp van gebouwen, interieurs en openbare ruimte, hergebruik van materialen, en flexibele tijdelijke stedenbouw. Ook de voorbereidingen voor de transformatie van de Voorbewerkingsloods zijn in volle gang. Dit monumentale gebouw is aangemerkt als industrieel erfgoed, wat circulaire renovatie tot een energieneutraal gebouw extra uitdagend maakt. In de haven is de bouw van nieuwe horecavoorzieningen begonnen.

Een veelzijdig consortium

Het project verenigt gebouweigenaren en -ontwikkelaars met MKB-bedrijven uit de bouw- en maaksector en Utrechtse kennisinstellingen in een ambitieus consortium. Consortiumpartners zijn Erfgoed Werkspoor Utrecht, Eneco, Het Hof van Cartesius, BOOT organiserend ingenieursbureau, Buurman, Universiteit Utrecht – Copernicus Instituut, Hogeschool Utrecht, HKU en Utrecht Sustainability Institute. Het project wordt ook ondersteund door de Bedrijvenkring Cartesiusweg, die financiering beschikbaar stelt voor gebiedspromotie.

Het geheel is mede mogelijk dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II, dat gericht is op het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid.

Tags: