Get Connected – Materiaal Gedreven Opdrachtgeverschap

9 mei 2019

Get Connected – Materiaal Gedreven Opdrachtgeverschap

In de schitterende en circulaire Metaal Kathedraal in Utrecht vond gisteren de bijeenkomst plaats van Get Connected. Deze bijeenkomst had het thema Materiaal Gedreven Opdrachtgeverschap. In het kort, dit houdt in dat het materiaal een leidend thema is voor de keuze van de opdrachtgever bij een bouwopgave.

De groep werd na een introductie opgedeeld voor deelsessies. Tijdens de deelsessie van GBN werd er een case study bijgenomen: GBN is bezig met het circulair slopen. Daarmee wordt bedoeld het intact houden van materialen voor hergebruik. Het probleem is dat deze materialen vervolgens moeilijk te verkopen zijn. Eigenlijk dus de kwestie van: Hoe schaal je op? Er werd veel input gegeven, bijvoorbeeld de suggestie om deze materialen te verwerken in de nieuwbouw op de plek waar gesloopt wordt. Hier kwam ook duidelijk naar voren dat circulariteit vanaf het begin in overweging moet worden genomen. En dus niet pas aan het eind van de bouwopgave.

Het hoogtepunt was de uitgave van het handboek Materiaal Gedreven Opdrachtgeverschap. Dit handboek is uitgegeven in opdracht van de Economic Board Utrecht en de circulaire initiatieven Cistain en Superuse Studios. Met behulp van drie case studies en een overzichtelijk stappenplan wordt uitgelegd hoe jij er voor kan zorgen dat er in een nieuw gebouw hergebruikt materiaal wordt verwerkt. Daarnaast worden er ook mogelijke belemmeringen en geleerde lessen in genoemd, alles wat je nodig hebt om te beginnen met circulair bouwen.

Je kan de handleiding hier downloaden