Gemeente Houten koopt twee circulaire bushokjes

Gemeente Houten koopt twee circulaire bushokjes

Twee bushokjes in de gemeente Houten waren rijp voor vervanging. De gemeente besloot hier een circulaire inkoop van te maken. Het Servicepunt Circulair ondersteunde bij het selecteren van circulaire aanbieders, met een mooi resultaat: de gemeente kocht twee bushokjes van circulaire materialen.

Circulair inkopen is een belangrijk thema in de gemeente Houten. Op een speciale webpagina toont de gemeente haar inwoners welke circulaire inkopen er recent zijn gedaan.

Circulaire bushokjes

Gemeente Houten vroeg het Servicepunt Circulair om mee te denken hoe je bushokjes circulair kunt maken. Dit kan op een paar manieren. Ten eerste kun je voor de bouw van het bushokje grondstoffen gebruiken die eerder zijn toegepast – bijvoorbeeld de glasplanten van een ander bushokje. Op deze manier geef je deze materialen een tweede leven en benut je ze dus nóg beter. Ten tweede kun je een bushokje zo bouwen, dat het gemakkelijk weer uit elkaar gehaald kan worden. Op deze manier maak je het in de toekomst makkelijker om deze materialen opnieuw te gebruiken.

Marktverkenning

Als onafhankelijke partij ging het Servicepunt Circulair op zoek naar aanbieders van circulaire bushokjes. We deden onder andere navraag binnen het Regionaal Circulair Inkoopoverleg (RCIO) van de regio Utrecht. Uit deze zoektocht kwam OFN duidelijk naar boven drijven. Deze ervaren partij in het plaatsen van bushokjes werkt al jaren met een circulair concept, waarbij men bushokjes  demonteert en opnieuw toepast. Daarnaast zijn de frames gemaakt van 70% hergebruikt staal en is het bakje niet meer van staal, maar van FSC hout. Binnenkort zijn de bushokjes te bewonderen!

Heb je ook een vraag of ergens hulp bij nodig? Stel hem via ons Servicepunt!