Feestelijke uitreiking duurzaamheidsprijs 2017

6 oktober 2017

Op dinsdag 10 oktober wordt de Duurzaamheidsprijs 2017 van de provincie Utrecht uitgereikt. Nog vier finalisten strijden om de prijs: I-did, Instock, Mud Jeans en Circulair paviljoen The Green House. Een interessant inhoudelijk programma gaat aan de uitreiking vooraf. Van harte welkom!

Tijdens de uitreiking worden de winnaars bekend gemaakt en worden de prijzen uitgereikt. Dit jaar gaat de prijs naar projecten of initiatieven in de provincie Utrecht die bijdragen aan een circulaire economie. Bijvoorbeeld initiatieven die het grondstoffenverbruik beperken of grondstoffen hergebruiken.

Geïnteresseerden in duurzaamheid en/of circulaire economie zijn welkom bij de uitreiking op 10 oktober, in de foyer van het Provinciehuis (Archimedeslaan 6). Het programma vindt u hieronder.

De finalisten

Maar liefst 45 initiatieven werden ingezonden. Vier van hen zijn door het publiek en de jury gekozen tot finalist:

  • I-did-slow-fashion: recycling van oude kleding en textiel tot gerecycled vilt voor hoogwaardige designproducten;
  • Circulair Paviljoen the Greenhouse: tijdelijk volledig circulair en demontabel paviljoen met horeca- en vergaderfuncties op Utrechts braakliggend terrein;
  • Instock: Restaurantketen, koken met onverkochte producten zet voedselverspilling letterlijk op de kaart;
  • Lease a jeans – MUD Jeans: Recycling van fair-trade biologisch katoenen jeans door middel van een leaseconcept of statiegeld model.

De prijzen

Onder winnaars worden mooie prijzen verdeeld, onder andere een geldbedrag beschikbaar gesteld door Rabobank Amersfoort Eemland en Rabobank Utrecht.

Programma

14.15: Opening door Pim van den Berg, gedeputeerde provincie Utrecht

14.20: Onno Dwars (Ballast Nedam en 5e in de duurzame top 50) over het verduurzamen van Nederland en het innoveren van de bouw- en vastgoedsector. Hij is als koploper betrokken bij onder andere nul-op-de-meter woningen en het toepassen van een grondstoffen paspoort.

14.40: Derk Loorbach (DRIFT) over de uitdagingen die de transitie naar een circulaire economie met zich meebrengt en hoe je hier slim en proactief op in kunt spelen.

15.35: Harm van den Heiligenberg (provincie Utrecht) over zijn onderzoek en analyse gericht op wat de ‘habitat’ van de provincie Utrecht te bieden heeft voor duurzaamheidsinnovaties.

16.00: Bas Rüter (Rabobank Nederland) over circulair ondernemen, trends en circulaire bedrijfsmodellen.

16.30: Bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs met Pim van den Berg en Egbert Vennik

Locatie: Foyer Provinciehuis (Archimedeslaan 6 te Utrecht)

In de spotlights

De Duurzaamheidsprijs is een initiatief van de provincie Utrecht (jurylid). Vernieuwende oplossingen die bijdragen aan een duurzame toekomst van de provincie worden in de spotlights gezet. De Duurzaamheidsprijs wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Rabobank Amersfoort Eemland en Rabobank Utrecht (jurylid), Verzekeringsmaatschappij ASR, Utrecht Sustainability Institute (jurylid), Van Scherpenzeel (jurylid) en We Beat the Mountain, in samenwerking met de Social Impact Factory Utrecht.

De bekendmaking en prijsuitreiking vindt plaats op 10 oktober 2017, op de Dag van de Duurzaamheid, tijdens de Duurzame Week Utrecht.

Tags: