Dit jaar nog LEADER-bijdrage mogelijk voor vernieuwende circulaire en duurzame ideeën voor het platteland van Utrecht!

Dit jaar nog LEADER-bijdrage mogelijk voor vernieuwende circulaire en duurzame ideeën voor het platteland van Utrecht!

LEADER is een Europees subsidieprogramma voor vernieuwende ideeën ‘van onderop’ voor de ontwikkeling van het platteland in een gebied. Voor elk LEADER-gebied is een ontwikkelingsstrategie opgesteld die door een groep mensen uit dat gebied, de LAG, wordt uitgevoerd. Dat doet de LAG door ideeën aan te jagen, op te sporen, mee te denken en, als het idee inderdaad bijdraagt aan de ontwikkelingsstrategie, door het idee een LEADER-bijdrage te geven. De LAG bestaat uit mensen uit dat gebied met kennis en netwerken op de doelstellingen uit de ontwikkelingsstrategie.

In Utrecht zijn er twee LEADER-gebieden: Weidse Veenweiden (Utrecht-West) en Utrecht-Oost. Deze LEADER-gebieden hebben elk een eigen strategie met eigen doelstellingen maar in beide gebieden gaat het om vernieuwende ideeën van inwoners, ondernemers, stichtingen, verenigingen of samenwerkingen daartussen. In beide gebieden zijn er ook doelstellingen op het gebied van duurzame energie, circulariteit en/of duurzame dorpen! In de afgelopen jaren hebben al veel projecten een LEADER-bijdrage gekregen, deze zijn te bekijken via de website van LEADER Weidse Veenweiden (Utrecht-West) of de website van LEADER Utrecht-Oost. Een aantal van de projecten zijn ook te zien in de nieuwe film over LEADER in Utrecht! LEADER-projecten rond duurzaamheid en voedsel zijn onder andere ptthee: een uniek theekransje (zie foto links) en Historische Moestuin De Haar (zie foto rechts) in Utrecht-West en Duurzame warmteopslag bij monumentale boerderij en Innovatief rijden met windkracht  in Utrecht-Oost.

De LEADER-gebieden organiseren regelmatig ook LEADER-cafés met inspiratie van interessante sprekers of projecten en met initiatiefnemers die hun idee pitchen. De LEADER-cafés zijn bedoeld voor iedereen die een idee, project en/of kennis heeft of gewoon geïnteresseerd is in het platteland in dat gebied. Op de websites van de LEADER-gebieden worden de cafés aangekondigd maar je kunt je daar ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

In Utrecht-West is er op donderdagavond 1 oktober weer een (online) LEADER-café. Thema van dit café is ‘Met jouw idee op de zeepkist?!’. Tijdens het café vertellen verschillende initiatiefnemers in woord en/of film over hun idee en kunnen de aanwezigen feedback en tips geven. Dus heb je een vernieuwend idee voor het platteland van Utrecht-West? Of wil je graag meedenken en ben je nieuwsgierig wat er allemaal leeft? Meld je dan aan om je plekje op de zeepkist te reserveren of om gewoon deel te nemen!

Meer informatie is te vinden op de website van LEADER Weidse Veenweiden (Utrecht-West) of de website van LEADER Utrecht-Oost. Of bel met Martijn Plomp van Utrecht-West (Tel. 06 – 208 544 56) of Maike van der Maat van Utrecht-Oost (Tel. 06 – 232 852 25).