

Zoeken
Binnen de Alliantie Cirkelregio Utrecht werken steeds meer gemeenten, waterschappen en andere partners samen aan een circulaire regio. In 2025 staan twee thema’s centraal: de MilieuKostenIndicator (MKI) en het delen en hergebruiken van grondstoffen.
Deze onderwerpen kwamen naar voren tijdens een inspirerende bijeenkomst van het Utrechts Circulair Ambtenaren Netwerk (UCAN) in maart 2025 en vormen het vertrekpunt voor gerichte regionale samenwerking. Het doel? Minder verspilling, meer circulaire impact – en dat doen we samen.
Waarom dit project belangrijk is voor Cirkelregio Utrecht
“MKI onder de knie”
Door MKI slim en eenduidig toe te passen, maken we de milieueffecten van projecten zichtbaar én meetbaar. Dat helpt om duurzaamheidsambities om te zetten in concreet beleid, onderbouwde keuzes in projecten en dus meer impact. Binnen de regio bouwen we aan een gedeelde aanpak en wisselen we kennis en ervaring uit. Zo versterken we elkaar en zorgen we dat MKI geen abstract begrip blijft, maar een praktisch instrument dat echt werkt.
“Stenen delen in de regio”
Ook grondstoffen uit de openbare ruimte – zoals straatstenen, klinkers, lantaarnpalen en straatmeubilair – verdienen een tweede leven. Door materialen tussen gemeenten en andere organisaties te delen of hergebruiken, voorkomen we verspilling en besparen we kosten. Deze vorm van regionale samenwerking draagt direct bij aan lagere MKI-scores én aan een circulaire praktijk.
Wat kunnen we bereiken?
De samenwerking richt zich op het ontwikkelen van:
Zo maken we van losse initiatieven een krachtig netwerk, waarin circulair werken de standaard wordt.
Wat brengt de toekomst?
In 2025 zetten de partners binnen Cirkelregio Utrecht concrete stappen om deze thema’s op te schalen en te verankeren in beleid én praktijk. Hiermee bouwen we aan een regio waarin circulair handelen normaal is.
De beweging begint bij doeners – ambtenaren, bestuurders en uitvoerders die samen het verschil maken.
Meer informatie
Wil je meer weten of meedoen? Neem contact op met Pauline van Norden, projectleider circulaire samenleving: p.van.norden@nmu.nl.