Heel Nederland Repareert

Heel Nederland Repareert

Heel Nederland Repareert - Samenwerking voor een Circulaire Regio 

Binnen de Alliantie Cirkelregio werkt een groot aantal gemeenten in de regio Utrecht samen aan de campagne ‘Heel Nederland Repareert’. Het doel is om repareren de nieuwe standaard te maken door inwoners te informeren over de voordelen en mogelijkheden van reparatie. De campagne, die in 2025 plaatsvond tijdens de Week van de Circulaire Economie, bracht de circulaire economie dichter bij de inwoners door meer dan 250 reparatieplekken op de reparatiekaart te tonen. 

Deze samenwerking is ontstaan uit het UCAN-netwerk en heeft al veel aandacht getrokken. De ambitie is om deze campagne uit te breiden, met een focus op textiel en kleding in oktober 2025 en het structureel organiseren van twee reparatieweken vanaf 2026. 

 

Heel Nederland Repareert


Waarom dit project belangrijk is voor Cirkelregio?
‘Heel Nederland Repareert’ draagt bij aan het verduurzamen van de regio door reparatie te promoten als alternatief voor weggooien, wat helpt om grondstoffen te besparen en de circulaire economie te versterken. Dit initiatief is een mooi voorbeeld van hoe gemeenten en andere partners binnen de Alliantie Cirkelregio samen werken aan de overgang naar een circulaire samenleving. 

Wat kunnen we bereiken?
De campagne richt zich niet alleen op bewustwording, maar ook op het zichtbaar maken van meer dan 250 reparatieplekken in de provincie Utrecht. Van repair cafés tot reparatieworkshops – overal in de regio kunnen inwoners nu makkelijk repareren, in plaats van weggooien. Het doel is duidelijk: van repareren een gewoonte maken, zodat we minder grondstoffen verspillen en de levensduur van producten verlengen. 

Wat brengt de toekomst?
Gezien het succes van deze eerste campagne is er ambitie voor meer: in oktober 2025 staat een tweede campagne gepland, gericht op textiel en kleding. Vanaf 2026 willen we bovendien structureel twee reparatieweken organiseren. 

Bekijk ook de website www.kunnenwehetmaken.nl.

Meer informatie
Wil je meer weten over dit project? Neem contact op met Pauline van Norden, projectleider Circulaire Samenleving via p.van.norden@nmu.nl.